دورهای که به دلیل آرامش نسبی حاکم بر ایران در سالهای طولانی به رونق هنر در این کشور انجامید، هرچند با آشفتگیهای ایران در سال های آخر حکومت قاجاریه این هنر نیز رو به افول نهاد.
زن قاجارlouvrelens.fr
موزه لوور شهر لانس فرانسه قرار است به زودی مجموعهای از آثار هنری دوره قاجاریه را به نمایش گذارد. این نمایشگاه که “امپراتوری گلهای سرخ” نام دارد از ۲۸ مارس آینده درهای خود را به روی بازدیدکنندگان می گشاید تا منتخبی از ۱۴۴ سال تولیدات هنری این دوره را به نمایش گذارد.
موزه لوورلانس با انتخاب دوره قاجاریه به عنوان نخستین مواجهه نزدیک جامعه ایران با غرب و هنر آن، ۴۰۰ اثر را جمع آوری کرده تا در نمایشگاه “امپراتوری گلهای سرخ” نمایش دهد.
این مجموعه با نگاهی به آثار ایرانی خلاقانه ای تهیه شده که بر اثر ارتباط پادشاهان قاجار با فرنگ و همچنین واردات گسترده کالاهای هنری اروپا از جمله نقاشی و آثار هنری به ایران ایجاد شد.
رقصندهlouvrelens.fr
دورهای که به دلیل آرامش نسبی حاکم بر ایران در سالهای طولانی از حکومت شاهان این سلسله به رونق هنر در این کشور انجامید، هرچند با آشفتگیهای ایران در سال های آخر حکومت قاجاریه این هنر نیز رو به افول نهاد.
آثار به نمایش درآمده در این موزه شامل نقاشی، طراحی، جواهرات، آثار لعابی، فرش، لباس، عکس و همچنین سلاحهای مجلل مربوط به دربار قاجاریه است که از موزهها، مجموعههای شخصی وموسسات مختلف اروپا، آمریکا و خاورمیانه جمع آوری و به این نمایشگاه آورده شده است.
چیدمان و طراحی نمایشگاه “امپراتوری گلهای سرخ” برعهده “کریستیان لاکروا” طراح و هنرمند مشهور فرانسوی بوده است. او تلاش کرده این نمایشگاه را به گونه ای بچیند که بازدیدکنندگان هنگام تماشای آثار هنری حس کنند در سالنهای یک قصر قجری قدم میزنند.
مربوط به دوره قاجارlouvrelens.fr
نمایشگاه “امپراتوری گلهای سرخ” شامل ۴ بخش اصلی است:
در بخش مقدماتی بازدیدکنندگان به دنبال ردپای جهانگردان خارجی، در تجربه کشف “شرق اسرارآمیز” با آنها همراه می شوند. این بخش، بیشتر شامل آثار نقاشی معرفی شده ایران به اروپائیان توسط “ژول لورانس” و آثار معماری معرفی شده توسط “پاسکال کوست” است.
بخش دوم واقع یک پانورامای فرهنگی از دوره قاجار است. در ابتدای این بخش یک گالری از پرترههای شاهان قاجار قرار گرفته و بعد از آن بازدیدکنندگان، با داد و ستدهای هنری و فرهنگی میان ایران و غرب در این دوره آشنا میشوند.
قاجارlouvrelens.fr
بخش سوم بیشتر شامل آثار هنری به کار گرفته شده در دربار شاهان قاجار است. امری که به نظر میرسد پادشاهان این دوره به تاثیر آن بر مقامات کشورهای خارجیای که به دربار ایران دعوت میشدند کاملا واقف بودهاند. همچنان که تخت نادری، تختی که فتحعلی شاه بر آن مینشسته و شامل ۲۲ هزار قطعه جواهر و سنگ قیمتی بوده، و فقط در سفرها از آن استفاده می کرده است. او فرمان ساخت این تخت را فقط به این دلیل صادر کرد که قصد داشت ابهت شاهان ایران را به مقامات خارجی نشان دهد. البته تخت نادری در موزه جواهرات ایران است و تاکنون برای نمایش خارجی از کشور خارج نشده است.
در بخش سوم همچنین تعدادی از آثار و نقاشیها و تصاویر پادشاهان قاجاری به نمایش درمیآید که در دربارهای این دوره وجود داشته و همچنین نحوه چیدمان و معماری دربارهای مجلل آنان را نیز نشان میدهد. تابلوهای سرامیک، نقاشیهای بزرگ رنگ روغن، فرش، جواهرات، لباس ها و آلات موسیقی به کار رفته در دربار قاجار را میتوان در این قسمت مشاهده کرد.
تاج قجریlouvrelens.fr
بخش آخر نمایشگاه “امپراتوری گلهای سرخ” هم بیشتر یادآور جایگاه و وضعیت هنرمندان در دوره قاجاریه و نحوه آشنایی آنها با مدرنیته و نیز شکلگیری هنر “نوسنت گرا” در ایران است که البته تاثیرات آن در آثار برخی از هنرمندان امروز این کشور نیز مشاهده می شود.
در این بخش علاوه بر آثار سرامیک و هنر فلزکاری میتوان با هنر عکاسی و همچنین چاپ سنگی در دوره قاجار آشنا شد که با ورودشان به ایران، انقلابی در دنیای هنر این کشور به پا کردند.
ظروف دوران قاجارlouvrelens.fr
همچنین در این بخش میتوان آثار نقاشی ویژه مکتب قاجار را مشاهده کرد، نقاشیهایی که از تلفیق هنر نقاشی سنتی ایرانی با عناصر و شیوه های نقاشی اروپایی شکل گرفته است.
بخش عمده این نقاشیها به سفارش دربار ساخته شد، زیرا شاهان و شاهزادگان به عنوان تنها صاحبان قدرت و ثروت، تنها حامیان اصلی هنر در آن دوره بودند.
نمایشگاه “امپراتوری گلهای سرخ” از ۲۸ مارس تا ۲۲ ژوئیه سال میلادی جاری در موزه لوور شهر لانس فرانسه برگزار می شود. این نمایشگاه از همراهی و یاری سازمان های مختلف فرانسوی، موزه لوور پاریس و همچنین موسسه مطالعات ایرانی “روشن” به سرپرستی «الهه امیدیار میرجلالی” در آمریکا برخوردار است.
لباس دوران قاجارlouvrelens.fr
رادیو فرانسه
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.