| کتاب جمعه | به سردبیری احمد شاملو

کتاب جمعه نام هفته‌نامه‌ای است به سردبیری احمد شاملو که از ۴ مرداد ۱۳۵۸ تا ۱ خرداد ۱۳۵۹ در ۳۶ شماره در تهران منتشر شد. از مهم‌ترین کارهای چاپ شده در این مجلّه نمایشنامه مرگ یزدگرد بهرام بیضایی در شماره پانزدهم بود.

محمد قائد در مورد تعطیلی هفته نامه در گفت و گو با مجله نافه این چنین گفته: «تعطیل کتاب جمعه خودخواسته نبود. می‌توان گفت تقدیر محتوم بود. سال ۶۰ نمی‌توانست و نباید و ممکن نبود به انتشارش ادامه دهد. به بیان تهرونیِ مورد علاقهٔ خود شاملو، خوبیت نداشت و برای لوطی افت بود.»

…………………………

| توضیحات باشگاه ادبیات |

هشت سال پیش بود که شماره‌های اول تا بیست و چهارم کتاب جمعه را در باشگاه ادبیات به اشتراک گذاشتم. اسکن این مجموعه کار من نبود. صفحه‌های اسکن شده را ورق به ورق از وبسایت «بایگانی مطبوعات ایران» دانلود کرده بودم که ایده آن در سال ۱۳۸۸ توسط دو نفر در تهران شکل گرفته و هدف اولیه آن پروژه انتشار آن لاین کتاب جمعه بود.
این گروه بعد از تهیه مجموعه «کتاب جمعه» و و باز کردنِ شیرازه‌ها، خریدِ اسکنر، اسکن کردنِ صفحات، ثبتِ دامنه و نصبِ مدیاویکی، و غیره با کمک داوطلبان شروع به ایجاد اولین صفحه در فروردین ۱۳۸۹ کرد.
در انتهای آبان ماه ۱۳۹۱ پروژهٔ آن‌لاین کردنِ كتاب جمعه با کمک ۳۰۰ داوطلب به پایان رسید و بیش از ۸۰۰ عنوان در ۳۶ جلد (۵۷۶۰ صفحه) اسکن، تایپ، و نمونه‌خوانی شد.
پروژهٔ بعدی این گروه انتشارِ آن‌لاینِ مجموعهٔ کتاب هفته بود. نشریه گرانقدر و محبوبی که ۱۰۴ شماره منتشر شد بود. اما این پروژه بعد از اسکن ۲۵ شماره و تایپ سه شماره متوقف و هرگز پی گرفته نشد.
از لحظه شکل‌گیری ایده آرشیو مجازی نشریات و تاسیس باشگاه ادبیات کار اسکن و انتشار مجدد نشریات اثرگذار را در نظر داشتم و زمانی که دیدم نیمی از کار-یعنی اسکن نشریه- توسط دیگران انجام شده، دوباره کاری را بی‌مورد یافته و بعد از پیرایش تصاویر فراهم شده توسط این گروه، به مرور بیست و چهار شماره را در باشگاه در قالب فایل های پی‌دی‌اف منتشر کردم که با استقبال زیادی روبرو شد و هنوز توسط سایت‌ها و کانال‌های متعدد دست به دست می‌چرخد.
مدتی وقفه در کار پیرایش دوازده شماره آخر سبب شد تا فرد یا افرادی غیرحرفه‌ای به بهانۀ کامل کردن دوره این نشریه، دست به کار شده و پوشه‌های نازیبایی در کنار بیست و چهار شماره باشگاه منتشر کنند. این اتفاق سبب دلسردی من شد و شاید برای اولین بار در عمرم کاری را نیمه تمام رها کردم. تا اینکه چند هفته پیش، بعد از گفت‌و‌گوی زنده خانۀ ایران با من، به این فکر افتادم تا با تجارب کسب شده در سال‌های اخیر پوشه‌های با کیفیتی از دوازده شماره آخر کتاب جمعه فراهم کرده و یک بار دیگر در باشگاه به اشتراک بگذارم. چون این نشریه از شماره بیست و یکم تا آخرین شماره روی کاغذ کاهی منتشر شده بود و کیفیت کاغذ و چاپ برخی شماره‌ها قابل مقایسه با دیگر شماره‌ها نبود. این تنزل کیفی حتی خواندن و نگهداری از نسخۀ چاپی را نیز غیرممکن ساخته است. آنها که دوره چاپی را در اختیار دارند، می‌توانند صحت این گفته را تایید کنند.
حال پس از وقفه‌ای طولانی می‌توانید این نشریه مهم و گرانقدر را کامل از وبسایت باشگاه دانلود و مطالعه کنید. حتماً هنگام مطالعۀ پوشه‌ها متوجه خواهید شد که کیفیت دوازده شماره آخر به مراتب از آن بیست و چهار شماره افزون‌تر است که این به گذر ایام و کسب تجربه بیشتر توسط من برمی‌گردد.
در پایان لازم می‌دانم از کسانی که قدم اول را برای آنلاین کردن کتاب جمعه برداشتند، تشکر کنم. افرادی که متاسفانه نام‌شان را نیز نمی‌دانم و افسوس می‌خورم که نتوانستند پروژه آنلاین کردن کتاب هفته را به سرانجام برسانند. امیدوارم روزی باشگاه ادبیات بتواند این بار سنگین را به سرمنزل مقصود برساند. برای این کار به کمک همه شما نیازمندم.

کتاب جمعه، شماره اول تا ششم
https://www.bashgaheadabiyat.com/product/ketab-e-jome-1-6/
کتاب جمعه، شماره هفتم تا دوازدهم
https://www.bashgaheadabiyat.com/product/ketab-e-jome-7-12/
کتاب جمعه، شماره سیزدهم تا هجدهم
https://www.bashgaheadabiyat.com/product/ketab-e-jome-13-18/
کتاب جمعه، شماره نوزدهم تا بیست و چهارم
https://www.bashgaheadabiyat.com/product/ketab-e-jome-19-24/
کتاب جمعه، شماره بیست و پنجم تا سی‌ام
https://www.bashgaheadabiyat.com/product/ketab-e-jome-25-30/
کتاب جمعه، شماره سی و یکم تا سی و ششم
https://www.bashgaheadabiyat.com/product/ketab-e-jome-31-36/

 

دیدگاهتان را بنویسید